


Lời nói đầu
Bộ sách IELTS năm ngoái của mình đã giúp rất nhiều bạn đạt được số điểm mục tiêu mà không cần tốn tiền cho bất cứ khóa học nào. Tiếp nối sự thành công đó, trong cuốn sách này, mình sẽ giúp các bạn tiếp cận và hoàn thành từng dạng bài trong IELTS Writing.
Bộ sách của mình nói chung và cuốn sách này nói riêng đều nhằm mục đích nâng cao khả năng tiếng anh của bạn một cách tốt điện đồng thời định hướng các bạn học IELTS theo các tiêu chí chấm điểm, tư duy đề của giám khảo thay vì học tràn lan tránh việc lãng phí thời gian, tiền bạc.
Mình rất mong nhận được sự phản hồi về ưu nhược điểm của cuốn sách từ các chính bạn đọc để mình cải thiện chất lượng tài liệu hàng ngày.
Thái Hoàng!
IELTS WRITING TASK 1
TIÊU CHÍ CHẤM ĐIỂM – TASK 1
Criteria | Detail | Comments | Estimated grade |
Task Achievement | Over 150 words | Viết ít nhất 150 từ | |
Clear overall summary | Viết overview rõ ràng, nếu bật được các ý chính. | ||
Data is reported accurately | Số liệu được báo cáo chính xác | ||
Coherence and Cohesion | Body graphs start with a phrase that indicates the data in the paragraph | Nên bắt đầu các body graphs bằng một câu mở đoạn – giống câu topic sentence | |
Logical paragraph development | Phát triển các đoạn văn một cách logic | ||
Linking phrases are used well | Các từ, cụm từ nối được sử dụng phù hợp | ||
Vocabulary | Appropriate word choices/ endings/ forms | Sử dụng từ vựng, dạng từ chính xác. | |
Spelling is correct | Viết đúng chính tả | ||
Repetition is avoided (paraphrase) | Sử dụng từ đồng nghĩa, tránh lặp từ | ||
Grammar | Sentence structures are diverse and correct. | Các cấu trúc câu đa dạng và chính xác. | |
Articles (a, an, the) | Chú ý các mạo từ | ||
Overall |
UNIT 1: PHƯƠNG PHÁP LÀM BÀI LINE GRAPH
- Phần tóm tắt ví dụ.
The graph below shows the consumption of fish and some different kinds of meat in a European country between 1979 and 2004.
Summarise the information by selecting and reporting the main features, and make comparisons where relevant.
(Image of a line graph showing consumption in grams per person per week from 1979 to 2004 for Fish, Lamb, Beef, and Chicken.)
The line graph provides information about the average consumption of beef, lamb, chicken, and fish, by each person in a nation of Europe from 1979 to 2004. Overall, with the exception for chicken, which increased, the consumption of all kinds of food decreased over the whole period. In addition, fish was consumed less than meat in all years.
Beef and fish were the highest and lowest categories at the beginning of the period with about 220 and 60 grams eaten by each individual each week, respectively. Subsequently, the average amount of beef peaked at nearly 250 grams in the 1980s, but then significantly dropped to approximately 100 grams in 2004. During the same period, a slight decline to roughly 50 grams, was recorded in the figure for fish.
Lamb and chicken started with similar amounts of roughly 150 grams in the first year, but showed reverse trends afterwards. There was a gradual decline in the consumption of lamb to around 60 grams per person per week. The figure for chicken, in contrast, went up dramatically and overtook that for beef in 1989, at around 200 grams, before reaching roughly 260 grams per person in 2004, which was the highest point over the entire period surveyed.
Cấu trúc chung của 1 bài line graph
Introduction:
The line graph compares/ illustrates/shows/gives information about/ reveals statistics about/ details changes in/ provides information about/ reveals information about/ provides information about/paraphrase đề bài + over a period of — years/ over a — year period/from — to —, between — and —.
The line graph provides information about the average consumption of beef, lamb, chicken, and fish, by each person in a nation of Europe, from 1979 to 2004.
Overview:
Overall/ Looking from an overall perspective/It is clear/obvious that/ It clearly shows that + Xu hướng chung 1+Xu hướng chung 2.
Overall, with the exception for chicken, which increased, the consumption of all kinds of food decreased over the whole period. In addition, fish was consumed less than meat in all years.
Body 1:
Chọn, phân tích và so sánh 2 dãy, phân tích từng dãy một, chú ý các điểm đỉnh, đáy, đầu, cuối.
Beef and fish were the highest and lowest categories at the beginning of the period with about 220 and 60 grams eaten by each individual each week, respectively. Subsequently, the average amount of beef peaked at nearly 250 grams in the 1980s, but then significantly dropped to approximately 100 grams in 2004. During the same period, a slight decline to roughly 50 grams, was recorded in the figure for fish.
Body 2:
So sánh các dãy còn lại, phân tích từng dãy một, chú ý các điểm đỉnh, đáy, đầu, cuối.
Lamb and chicken started with similar amounts of roughly 150 grams in the first year, but showed reverse trends afterwards. There was a gradual decline in the consumption of lamb to around 60 grams per person per week. In contrast, the figure for chicken, went up dramatically and overtook that for beef in 1989, at around 200 grams, before reaching roughly 260 grams per person in 2004, which was the highest point over the entire period surveyed.